Stadin naisten laulut

Anna E. Karvonen – research, singing, violin, production
Milla Viljamaa – composing, piano, harmonium, singing, coding
Elsa Saisio – dramaturge, directing, singing, monologues
Ina Niemelä – space, lighting and projection design
Satu Riikonen – costume design
Ville Liukkonen – studio recoding and live sound

Song texts – Marja-Leena Mikkola, Pirkko Saisio, Kanerva Pasanen, Inka Nousiainen, Mercedes Bentso and Trad.

Supported by Finnish Cultural Foundation, Yhteishyvä, Music Theatre Kapsäkki

Premiere 8.2.2019 at Music Theatre Kapsäkki
Duration 2 hours with intermission
Performance language Finnish

The theatrical concert is a time travel in 101 years into the lives of women in Helsinki. Monologues, pictures from photo archives:
Helsinki City Museum andFinnish Wartime Photograph Archive,
new and old folk songs form an emotional and rich documental journey where stories of different generations connect.
Today’s artists bring the voices of women to be heard and remembered.

Julkaistu: 11.2.2019 11:25 Päivitetty: 11.2.2019 13:37, www.demokraatti.fi

Musiikki

Matti Saurama

Musiikkiteatteriarvio: Stadin naisten laulut luovat kirkkaita, jälkiä jättäviä kuvia

Stadin naisten laulut Musiikkiteatteri Kapsäkissä käynnistyvät vuoden 1918 muistoista. Kirjailija Helvi Hämäläisenääni Ylen arkistonauhalta kertoo Helsinkiin muutosta. Uusi elämä ja kasvu niin maan kuin yksittäisen ihmisen kohdalla on mahdollinen, pienelle tytölle ihmeeksi asti: ”Että saa lukea on ilo ja onni.”

Elävät persoonat kohtaavat kuulijan

Naisten ääni täyttää illan laulu laululta ja monologi monologilta. Kuva rakentuu naisten arjesta ja elämän vaiheista. On sotaa, on köyhyyttä, on huvittelua ja rakkautta, pettymyksiä ja toivoa. Hitaasti ja vaivoin valmistuu maailma uudestaan. Isien palattua sodasta koti, äidit ja tyttäret ovat kovilla, sitkeys on koetuksella. Elämisen taakka painaa perheissä valtaosin naista.

Monologien vahvasti elävät naiset valottavat elämän monia puolia avoimesti, raadollisesti, mutta myös lämmöllä. Persoonat aivan kuin irtautuvat tarinan virrasta kuulijain joukkoon.

Mennyt elää niin perinteikkäissä kuin Milla Viljamaanuusissa lauluissa. Näyttämön vahva kuvavirta kertoo kaupungin rakentumisesta. Ei ole sattumaa, että kuvat ovat mustavalkoisia.

Kallio on tarinan itseoikeutettu kaupunginosa. Itäinen Helsinki maalaa kehityksestä uudemman, toisenlaisesti värittyneen todellisuuden. Eletään aimo harppauksin kaupungin historiassa ja maantieteessä.

Esityksen armoitettu ikäkuningatar Kati Bomansonmuistuttaa videossaan kaiken A:sta ja O:sta, ihastumisen keskeisestä merkityksestä ihmiselle, Elsa Saisio puolestaan puhuu  rakkauden sijaan arjen, selviytymisen ja halun suuruudesta. Entä sitten lasten ääni? Aina yhtä valovoimainen ja riipaisevan ylittämätön: täältä tullaan!

Musiikin voimaa ja sanansäilän sivalluksia

Anna E. Karvosen viulu soi monivivahteisesti ja rytmikkäästi. Viulua on käsin, jaloin ja ajatuksella viritetty. Sämpläys lisää vivahdekirjoa. Milla Viljamaan harmooni ja piano ovat laulujen pitävä pohja, elektroniikka musiikin sykkeen lisäsäädin ja värityskirja. Melodiat soljuvat luonteikkaina, svengi hipaisee ja puristaa, asettuu kuulijaan.

Laulut koko kolmikko Karvonen – Saisio – Viljamaa hoitaa suvereenisti. Elsa Saision esittämät monologit tuovat tuntuvan lisän tarinan painavuudelle ja kokonaiskuvan rakentumiseen, näyttämötyö on ammattimaista. Kukin esittäjä kantaa osuutensa ohjelman onnistumisesta antaumuksella.

Stadin naisten laulut ovat kirkkaita kuvia, utuisuudessaankin näyttäviä. Iskevät luonnehdinnat ja kipunoivat kohtalot jättävät jäljen yleisöön. Muistot ovat tärkeitä, muistelijat merkki siitä että aika ihmeellisesti ajassa on selvitty.

Stadin naisten laulujen toinen esitys Musiikkiteatteri Kapsäkissä pe 15.2. klo 19.00.